Freesia


freesia

Freesia is een geslacht uit de lissenfamilie. Het is vernoemd naar de botanicus Friedrich Freese (1794-1878).

De Freesia is gevonden in Zuid-Afrika. De plant is vernoemd naar de Duitse arts Fr. Freese, een studiegenoot van de ontdekker van de plant, Chr. Fr. Echlon (1795-1868). Echlon verzamelde veel planten in de Kaapkolonie.

‘Kaaps lelietje der dalen’ werd ook wel als naam voor de Freesia gebruikt. Deze naam is echter niet in zwang geraakt, maar geeft wel aan waar de oorspronkelijke soorten zijn gevonden.

Er bestaan verschillende soorten Freesia’s. Er word onderscheidt gemaakt tussen enkelbloemig, semi- dubbelbloemig en dubbelbloemig. De meest bekende zijn:

Freesia alba
Freesia laxa
Freesia refracta
In Nederland worden door ongeveer 80 kwekers rond de 300 miljoen stelen per jaar gekweekt. Nederlandse kwekers leveren 97% van de wereldhandel. De productie van bloemen is constant verdeeld over het jaar. Freesia is bij de consument in West Europa vooral een bloem die veel gebruikt word in bruidsboeketten. [1]

TOP