Lathyrus


Lathyrus_ dark pink_ closeup IMG_0693

Lathyrus is een geslacht uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae oftewel Fabaceae). Het geslacht komt van nature voor in Europa, Aziƫ en Noord- en Zuid-Amerika in gematigde streken. Het geslacht telt 120 tot 200 soorten.

Wegens hun attractieve bloemen worden ze vaak in tuinen als sierplant aangeplant. De welriekende lathyrus (Lathyrus odoratus) en de brede lathyrus (Lathyrus latifolius) worden het vaakst aangeplant. Sommige soorten kunnen ook als voederplant worden gebruikt. Sommige soorten zijn ongenietbaar omdat ze gifstoffen bevatten, die lathyrisme kunnen veroorzaken. De planten worden als waardplant gebruikt door de larven van sommige soorten Lepidoptera zoals de chi-uil (Antitype chi), klaverspanner (beide op veldlathyrus) en Chionodes braunella. De bloemen worden bestoven door Hymenoptera zoals bijen en hommels.

 

TOP